Log In | Users | Register
Welcome to Foswiki... Users, Groups
"War dogs" är slang för de vapenhandlare som dyker upp likt asätare för att kalasa på krig och konflikter. Här är "hundarna" närmast valpar – två amerikanska kompisar i tjugoårsåldern, Efraim och David (Jonah Hill och Miles Teller), som börjar leverera vapen till Pentagon. De amerikanska trupperna i Irak och Afghanistan har ett omättligt behov av krigsmaterial och även de mindre orderna, småsmulorna som de stora vapenbolagen inte bryr sig om, är värda miljonbelopp.

Snart lever kompisduon lyxliv i Miami, medan affärerna blir större och större – men också farligare. För att ro hem de stora Watch Movies kontrakten börjar de tänja på lagarna och blir mellanhänder åt ljusskygga utländska vapenhandlare. Berättelsen kan tyckas osannolik, men är löst baserad på ett verkligt fall. 2008 greps Efraim Diveroli och David Packouz av FBI. Killarna var då endast 22 respektive 26 år gamla men hade lyckats göra sig en förmögenhet på krig som de inför sina vänner och släktingar ironiskt nog uttryckligen var emot.

"War dogs" är skriven och regisserad av Todd Phillips, den plumpa grabbkomedins kung efter sin trilogi "Baksmällan"-filmer. Visst blir det en del skämt kring knark och underliv även här – det röks på friskt – men Phillips har denna gång ambitionen att göra rapp och pedagogisk samtidssatir i samma anda som Martin Scorseses "The wolf of wall street" och Adam McKays? "The big short".

Phillips lyckas åtminstone delvis. Skildringen av den legala gråzon Efraim och David rör sig i, och hur Pentagon ser genom fingrarna med var vapnen kommer ifrån, är både svart komisk och förfärande. Och det psykologiska dramat om hur små och stora lögner urholkar vänskap Movies Online Streaming och kärleksrelationer engagerar. Teller är bra som den naive David, Hill fullständigt strålande som den patologiske lögnaren Efraim – skådespelarens kanske hittills bästa filmroll.

Däremot slarvar Phillips ofta bort moralfrågorna och skuldproblematiken just när filmen skulle kunna bränna till på allvar. När killarna exempelvis hamnar i Irak och konfronteras med krigets förfärande verklighet blir filmen mer ett frejdigt äventyr, där våra hjältar flyr undan kulorna med ironiska oneliners som "God bless Dick Cheneys USA!".

Edit form

System.UserForm

FirstName: Swefilmer
LastName: Online
OrganisationName: The Cafe Truck
OrganisationURL:
Profession:
Country: Sweden
State:
Address:
Location:
Telephone:
VoIP:
InstantMessaging (IM):
Email:
HomePage:
Comment:
spacer
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback
Syndicate this site RSS ATOM